Descriere
Ovăzul este stabilizat cu un cuptor şi gustul este îmbunătăţit.
Fără stabilizare, ovăzul decorticat nu va avea o capacitate de depozitare suficient de îndelungată, din cauza proceselor de oxidare a grăsimilor.Pentru aceasta, se aplică următorii trei paşi, unul după altul:
În steamer, ovăzul este încălzit prin adăugare directă de aburi, cu mărire simultană a umezelii.
Prin suprafeţele de contact încălzite (adăugare indirectă de abur) în compartimentele de încălzire individuale, temperatura este menţinută sau parţial mărită pe întreaga durată de retenţie, astfel încât are loc inactivarea enzimelor lipolitice.
Între compartimentele de încălzire individuale există o priză de aer şi o conductă de evacuare pentru aspirarea vaporilor.
În cele din urmă, produsul este răcit cu o unitate de răcire.
Un cuptor poate fi format din diverse compartimente de încălzire. Aceasta se stabileşte conform produsului şi capacităţii.