Prin recipientul montat în amonte și prin aburitorul montat în aval de acesta, produsul intră în deshidratator. Prin adăugarea directă de abur, aburitorul crește temperatura și umiditatea. După adăugarea directă a aburului, produsul ajunge în mai multe compartimente dispuse unul peste celălalt, cu formă de cămin. În funcție de puterea și de temperatura solicitată, deshidratatorul poate avea de la 1 la 5 compartimente de încălzire.
Fiecare compartiment de încălzire este prevăzut cu canale de aspirare a aburului secundar. În timp ce produsul trece prin deshidratator, acesta intră în contact cu așa-numitele bucle de încălzire. Prin adăugarea indirectă de abur (căldură de contact), acestea cresc temperatura, ceea ce duce la inactivarea enzimelor care scindează grăsimile. De asemenea, creșterea temperaturii are un efect pozitiv asupra gustului produsului.
O pâlnie de evacuare cu construcție specială asigură curgerea masei la evacuarea produsului. Debitmetrul integrat acolo, confecționat din inox, servește reglării timpului de menținere a produsului în deshidratator. După tratarea hidrotermică, produsul încălzit este răcit, printr-un răcitor pe pat fluidizat, la o temperatură de aprox. 10°C peste temperatura camerei.
Ca opțiune, în cazul produselor foarte uscate sau în regiuni foarte reci, se poate monta în amonte și un șnec de aburire. Acesta servește pretratării ușoare a produsului, prin adăugarea indirectă sau directă de abur. Astfel este posibilă o creștere mai mare a umidității.