Cele mai importante intrebari si raspunsuri Am grupat pentru dumneavoastra cele mai importante intrebari si raspunsuri pe tema brichetare/peletizare. 1. Ce se poate bricheta si la ce se folosesc brichetele?
Diversitatea materialelor este foarte mare. Cele mai importante sunt: • Lemnul ( toate felurile de lemn inclusiv tocatura de lemn vechi) • Plante energetice ca miscanthus, trestie • Paie de la toate cerealele • Biomasa ca resturi de floarea soarelui, fan, resturi de la productia de sucuri si alimente • Materiale plastice ca polistiren, polipropilen, poliuretan, stiropor • Materiale textile • Cartoane si hartie • Praf de la slefuiri ca exemplu de la piele, lana etc. • Metale neferoase Daca materialul dumneavoastra nu se afla printre acestea, va rugam sa va adresati noua. In centrele noastre de teste se pot testa aceste materiale.
Brichetele din materiale inflamabile se pot arde si folosi ca sursa de caldura. Cele neinflamabile reduc mult spatiul de depozitare in vederea reciclarii.
2. Ce se poate peletiza si la ce se intrebuinteaza?
In general ceea ce se poate bricheta, se poate si peletiza, cu mici exceptii ( de exemplu praful de slefuire). De asemenea si peletii se folosesc ca agent termic dar au si alte intrebuintari, de exemplu: • Ca asternut pentru animale, de exemplu la cai ( calitati absorbante) • Furaj pentru animale, se pot face amestecuri specifice • Ingrasamant pentru gradina si agricultura 3. Ce fel de proprietati trebuie sa aiba materia prima? Brichete: umiditate intre 8-15%, aschii de max. 12 mm pana la minim praf de slefuit. Materialul trebuie sa fie omogen fara alte particule straine ( de exemplu metal, pietre etc). Nisipul in material este coroziv si scurteaza fiabilitatea presei. Indicatiile de folosire a fiecarei prese trebuie respectate.
Peleti: umiditate intre 8-12 %, aschii ca. 4-5 mm. Puritatea si omogenitatea materialului au o influenta hotaratoare asupra calitatii peletilor.
4. Cum pot obtine materia prima adecvata? Daca materia prima este prea mare, aveti nevoie de un tocator care sa o transforme ca marime la dimensiunea ceruta. Daca materia prima este prea umeda, aveti nevoie de un uscator. Impuritati ca pietre sau metal trebuie sortate automat in cadrul liniei. Pentru un material prea uscat este nevoie in linie de un umector. Este neaparat nevoie ca materialul sa fie depus pe beton, podele de lemn sau direct in container. 5. Este nevoie ca in materia prima sa se adauge si alte materiale? Pentru brichete nu aveti nevoie de materiale suplimentare. In cazul peletilor depinde mult de proprietatile materiei prime. Daca materia prima nu are proprietati de presare suficiente este nevoie de aditivi proveniti din materiale biologice ( de exemplu din porumb etc.) folositi in amestec. 6. Daca exista norme calitative pentru brichete sau peleti?
Exista norme reglementare de UE pentru calitate EN 14961. Pentru peleti si brichete, Institutul german pentru peleti (DEPI) pe baza normelor UE- EN 14961-2 a dezvoltat un program de certificare EN plus. Cei care obtin aceste certificari au cele mai bune sanse de a comercializa peletii catre persoane private, magazine comerciale sau firme. Daca se comercializeaza ca agent termic beneficiarilor industriali nu este nevoie de certificari EN.
|