După polizarea delicată a orezului, acesta prezintă deja culoarea sa albă tipică. Totuși, de bob mai este lipită făină de polizare, suprafața acestuia este puțin aspră, iar bobul încă nu lucește.
Prin șnecul de alimentare, orezul este transportat în camera de lucru. Aici, un rotor cu came și frecarea boabelor între ele și de coșul de cernere asigură lustruirea delicată a orezului. Făina de polizare desprinsă în acest fel este aspirată printr-un coș de cernere care înconjoară camera de lucru și este evacuată din mașină separat de produs, printr-o evacuare aspirată, separată.
Prin intermediul unui disc de evacuare prevăzut cu contragreutăți se poate regla variabil intensitatea procesului de lustruire. De asemenea, în timpul lustruirii se pot adăuga apă sau alte lichide. Astfel se obține un luciu frumos al bobului.
Aerul de trecere răcește produsul în timpul procesului de lustruire și susține în același timp evacuarea făinii de polizare lipite. Mașina de lustruit orezul este disponibilă în 2 dimensiuni și poate fi utilizată pe o gamă largă de putere.
În funcție de intensitatea mașinilor de polizat, pe suprafața bobului se află foarte multă făină de polizare. Pentru a obține calitatea dorită a produsului final, se pot folosi mai multe mașini de lustruit orezul, în aval. Prin procesul ulterior, orezul este sortat pe niveluri calitative, printr-un sortator plan și un trior.