Printr-un șnec de alimentare, orezul ajunge în camera de lucru a mașinii de polișat. Aici, pe un arbore tubular se află un set de pietre conice, între care sunt prevăzute deschideri de alimentare cu aer înconjurate de un coș de cernere conic. Evacuarea din camera de lucru este închisă cu un disc a cărui contrapresiune poate fi ajustată variabil, prin arcuri.
O deosebită atenție o merită reglarea fantei dintre piatra de polișat și coșul de cernere. Prin reglarea înălțimii setului de pietre, distanța și, astfel, intensitatea pot fi reglate variabil chiar și în timpul funcționării.
Orezul trece prin această cameră de lucru și este polișat de către setul de pietre. În funcție de intensitate, suprafața este polișată mai mult sau mai puțin, iar impuritățile lipite sunt îndepărtate. Făina de polișare rezultată este aspirată prin coșul de cernere, printr-un racord de aspirare separat, montat în lateral.
Aerul de trecere răcește produsul în timpul procesului de polișare și susține în același timp evacuarea făinii de polișare. Pentru a obține culoarea albă puternică și a polișa orezul cu un minim de produse rupte, se utilizează două sau mai multe mașini de polișat montate în aval.
Pentru a obține un produs final cu o calitate și mai bună, produsul polișat ajunge la următoarea etapă a procesului, lustruirea. În mașina de lustruit orez este tratată suprafața bobului.