Vânturătoarea cu curent descendent se utilizează în mori și instalații pentru prelucrarea orezului, a ovăzului, a orzului, a malțului, a meiului, a hriștii, a oleaginoaselor, a leguminoaselor, precum și a boabelor de cafea și de cacao și a altor tipuri de cereale.
Prin admisia dispusă în centru, produsul cade pe conul de distribuire cu înălțimea reglabilă și curge, sub forma unei parabole de aruncare line, pe linia de circumferință prin întreaga cameră de cernere. Prin reglarea înălțimii conului de distribuire se determină curgerea materialului. Cu ajutorul unui sistem de reglare a aerului în ștuțul de evacuare al racordului de aspirare al vânturătoarei cu curent descendent, cantitatea de aer poate fi adaptată la orice moment la procesul de cernere.
Vânturătoarea cu curent descendent se utilizează preponderent pentru controlul procesului de separare, pentru îndepărtarea prafului și a particulelor fine de granulat, înainte ca acestea să fie procesate în continuare în etapele ulterioare ale procesului. Vânturătoarea cu curent descendent este disponibilă în două dimensiuni diferite, fiecare dintre acestea putând fi confecționată din oțel normal - versiunea standard - sau din inox. Un cilindru transparent, care înconjoară ermetic zona de lucru, permite controlul optic al efectului de separare.
Vânturătoarea cu curent descendent de la SCHULE se utilizează în amonte de mașini precum cele din domeniul sortării, cum ar fi masa de sortare, sau cele din domeniul pasării, cum ar fi imediat în amonte de o sită plană care contribuie la îmbunătățirea procesului de sortare, respectiv de cernere.