Pe lângă decojirea celor mai diferite soiuri de cereale și de leguminoase, cu decojitorul conic poate fi tratată și suprafața boabelor de cereale. Printr-un șnec de alimentare, produsul ajunge în camera de lucru a mașinii. Aici, pe un arbore tubular se află un set de pietre conice, între care sunt prevăzute deschideri de alimentare cu aer înconjurate de un coș de cernere conic. Evacuarea din camera de lucru este închisă cu un disc a cărui contrapresiune poate fi ajustată variabil, prin arcuri.
O deosebită atenție o merită reglarea fantei dintre piatra de polizare și coșul de cernere. Prin reglarea înălțimii setului de pietre, distanța și, astfel, intensitatea decojirii pot fi reglate variabil chiar și în timpul funcționării.
Cerealele trec prin această cameră de lucru, fiind decojite de setul de pietre. În funcție de intensitate se obține polizarea suprafeței, îndepărtarea impurităților lipite sau îndepărtarea cojilor de pe boabe. Cojile desfăcute sunt aspirate prin coșul de cernere, printr-un racord de aspirare separat, montat pe lateral. Aerul de trecere răcește produsul în timpul procesului de decojire și sprijină în același timp evacuarea particulelor de coji și de praf.
Decojitorul conic este una dintre multele mașini de decojit de înaltă putere de la Schule. Prin utilizarea acesteia sunt reduse cojile, lucru care menajează procesul ulterior, și este tratată și suprafața boabelor produsului.