Prin metoda de separare a cernerii, produsul alimentat uniform este împărțit în diferitele componente. Impuritățile grosiere rămân pe suprafața sitei superioare, ca de exemplu boabele mai mari, lemnul și fânul, în timp ce fluxul de produs trece prin sită și ajunge pe sita inferioară.
Impuritățile mici, precum nisip, produse sparte și semințe de buruieni, trec prin sita inferioară și sunt evacuate separat, ca și impuritățile grosiere.
Fracția rămasă pe sita inferioară reprezintă produsul principal. Ca opțiune, sita circulară mai poate fi dotată cu un canal de aspirare și cu un magnet prin care sunt aspirate particulele cu o greutate specifică mai mică, de ex. glumele, cojile și praful, și sunt îndepărtate particulele metalice.
Sita circulară este disponibilă în mai multe dimensiuni. Astfel se poate asigura un rezultat excelent pe o gamă largă de puteri, care este susținută prin curățarea automată a sitei cu un așa-numit corp de ciocănire. La cerere, sita circulară și canalul de aspirare pot fi confecționate și din inox.
În domeniul curățării, sita circulară cu canal de aspirare este una din multe mașini pentru separarea particulelor străine din cereale, ca și sortatorul de pietre și triorul.