Inventat în anul 1892 de către Friedrich Hermann Schule, calitatea și randamentul de sortare ale mesei de sortare de la SCHULE sunt și în prezent fără concurență pe plan mondial. Masa de sortare se utilizează cu rezultate excelente atunci când metodele de separare obișnuite eșuează.
Principiul de separare este simplu și totuși genial. Printr-un jgheab de alimentare, produsul este distribuit uniform în camerele mesei de sortare. Printr-o mișcare uniformă de ridicare cu schimbare continuă a direcției, în interiorul camerelor rezultă un efect de stratificare a produsului. Produsul cu greutate specifică mai mică se ridică la suprafață, iar datorită geometriei speciale a camerelor, acesta este transportat țintit la una dintre cele două evacuări pentru produs. În același timp, produsul cu greutate specifică mai mare este evacuat din mașină prin a doua evacuare.
Mașina este formată dintr-un batiu pe care se află masa de sortare în respectiva variantă. Masa de sortare este prevăzută cu un sistem de reglare a înclinației pe o parte, cu un sistem de alimentare cu reglare individuală și cu o acționare excentrică pentru cursa reglabilă.
După decojire, cu un decojitor centrifugal, în cazul ovăzului, sau cu un decorticator cu valțuri de cauciuc, în cazul orezului, se utilizează masa de sortare de la SCHULE, pentru sortare. Pe lângă separarea produselor decojite și nedecojite, masa de sortare se utilizează și pentru separarea semințelor altor soiuri sau a cerealelor atacate de gândaci.